martes, 30 de abril de 2013

Revista Sant Jordi 2013

Ja tenim penjada la versió digital de la revista de Sant Jordi d'aquest any. Podeu accedir-hi des de l'adreça http://issuu.com/ferransunyer/docs/sant_jordi_2013.
Esperem que us agradi molt

viernes, 19 de abril de 2013

Stop Motion 3

Passades la Setmana Cultural i les vacances, hem tornat a fer els tallers de plàstica.
Ja hem acabat el tercer torn i aquest tenius les pel·lícules que hem creat en aquestes sessions.

miércoles, 17 de abril de 2013

Llaços


El taller del llaços es deia: per què el color lila?
Hi havien moltes dones treballant  en una fàbrica tèxtil, les dones  es van morir perquè es va produir un incendi i com que el propietari les tancava a la fabrica  perquè no males donessin amb els nois, no van poder sortir i moltes es van morir. En aquell moment estaven teixint roba de color lila.
Al taller havíem de pintar un llaç de color lila, aquest llaç representa que qui el porta està  Contra la violència de gènere.
A part del color lila hi ha altres colors de llaços que ara us direm:
·      El llaç negre: Senyal de dol.
·      El blanc:  La pau.
·      El de Catalunya: Per la llengua catalana.
·      El verd: Medi ambient.
·      El taronja: Per l’ensenyament públic.
·      El puzle: El autisme.




COEDUCACIÓ EN IMATGES




El taller de la Marta consistia en fer un pòster amb imatges sobre la coeducació. Ho fèiem per parelles o en grups de tres. Havíem de pensar en imatges (com la Temple Grandin) que signifiquessin coeducació. Després havíem d’obrir un power point, buscar imatges al Google i pensar l’estructura del nostre pòster. Les imatges que no ens agradaven del tot, les podíem obrir en el Paint i retocar-les i modificar-les. Un cop col·locades totes les imatges es podia canviar el fons i escriure la paraula coeducació amb un WordArt o buscant lletres a internet i agrupar-les formant el títol.Al final, vam penjar molts dels cartells per tota l’escola.Ens va agradar molt perquè vam treballar en ordinador i perquè érem lliures de buscar les imatges que més ens agradaven a nosaltres. Van quedar molt xulos!!




Rosa Park’s workshop


One of the workshops that we had on this special week about coeducation was Rosa Park’s story. It was an interesting lesson. First, we read about her, then we watched the story and finally, we drew a big bus with our thoughts.

Rosa Parks was an Afro-American woman. She had dark skin and she had got glasses. She had black curly hair.

One day she was at the bus stop waiting for the bus. She was very tired. She sat on the chair of white people. At the next stop, one white person said : - you can not sit here because this chair is for white people. Rosa parks said no. The bus driver called the police and Rosa Parks was arrested.

Next day, the black people were angry and they decided not to use the bus. They walked and rode a bike. They wanted to be equal as white people. Rosa Parks was free. Finally, white and black people were the same.

Then, individually we wrote some sentences such as: “Tots som iguals”, “No al racisme”, “No a les retallades”, “Ser valent no vol dir tenir força”, “No a la violència de gènere”or “No a la injustícia”. At the end, we sticked them in our big yellow bus at the second floor.


martes, 16 de abril de 2013

LES VAMBES DE LA SOFIA


Les vambes de la Sofia és un conte que va d’una nena que té un somni.
 Un dia veu un home que porta unes vambes, la Sofia se les queda mirant i l’home li regala unes. Però el somni de la Sofia no era tenir unes vambes si no anar a l’escola amb els altres nens i  nenes, tenir  una bona mestra i aprendre molt.
Quan ja té les vambes pot anar a l’escola, el primer  dia que hi va, es dóna conta de que tot són nens i no hi ha nenes, llavors se li escapa una llàgrima perquè es riuen d’ella, la mestra, per consolar-la l’acarona i li diu que no passa res.
A l’hora del pati la Sofia li diu als altres nens:
-         A que no em pilleu?
Els nens com que no porten vambes no podien pillar-la.
Dies més tard arriba l’home de les vambes i com que la va veure sense les vambes li va preguntar on les tenia i ella li va respondre que només se les posava per anar a l’escola.
I aquí s’acaba.
-Us ha agradat?




lunes, 8 de abril de 2013

FESTA DE LA BICICLETA


El dia 31 de gener tots els nens i nenes de 5è vam anar a Montjuïc amb autobús. A una zona del castell de Montjuic on hi ha un circuit de bicicletes. Quan vam arribar vam seure en unes grades, on  ens van explicar els senyals de trànsit  perquè així poguéssim anar amb bicicleta.

El triangle, vol dir perill, quadrat, advertència i cercle , obligació, també hi ha l’STOP que és octogonal. També ens van dir com es deien les parts del carrer: vorera per on van els vianants i calçada els vehicles.
La bicicleta és un vehicle que es fa servir per fer esport. Té dues rodes, també una cadireta, un manillar per pilotar-la i pedals, també poden tenir fars i banderetes,  “Bi” vol dir dues rodes tal i com diu el seu nom.

Ens van posar una gorra higiènica sota del casc i una armilla fluorescent  abans de  pujar a les bicicletes. Hi havia com una mini carretera amb semàfors, pas de zebra, senyals... vaja tot el que hi ha en una carretera normal.
La gent que no sabia muntar amb bicicleta  tenia  una bici adaptada, tenia 3 rodes i se li diu tricicle, el compartien.

Quan no era el nostre torn d’anar amb bici fèiem de vianants.

Els guàrdies ens van explicar que anar pel carrer com a conductors has de vigilar molt.



INFORMÀTICA


El dia 23 de gener vam anar a l’aula d’informàtica.

La Clàudia, mestra en pràctiques, ens va dir què féssim, una gràfica sobre els aniversaris dels nens i nenes de la classe, 5è B.

Primer de tot hem d’obrir un document “Word” .

Desprès hem d’ incertar una taula, però hem de clicar “Hoja de calculo de Excel”.

 Hem de posar a dalt de tot els “Mesos de l’any”, i a sota tots els mesos.

 La Clàudia ens va preguntar quan fèiem nosaltres els anys, i va sortir aquest resultat: 3 al gener, 2 al febrer, 1 al març, 2 a l’abril, 5 al maig, 1 al juny, 2 al juliol, 4 a l’agost, 2 el setembre i 2 al novembre (el nombre de persones ho posem al costat dels mesos).
 El següent és passar-ho tot a una taula gràfica.


 L’últim pas es posar “Aniversaris” com a títol i canviar-ho tot de color (les columnes, les lletres,...).
Desprès,si vols, ho pots imprimir.



Models de família


Un dels tallers més  entretinguts  ha estat el  de “models de familia”, en après a diferènciar els diferents tipus d’agrupaments familiars que podem trovar  al nostre entorn. A partir de fotografíes baixades d’Internet hem descobert la varietat  dels possibles grups famíliars que existeixen: tradicional, adoptiva, mare soltera, pares separats, famílies reconstruídes, étniques,…

També hem respós una  enquesta per tal de saber com es reparteixen les tasques diàries a la nostra casa. Per acabar hem vist uns videos relacionats amb aquest tema.


TEMPLE GRANDIN


El primer dia de la setmana cultural d’enguany,  vam veure una pel·lícula que es titulava “Temple Grandin”. Parla sobre la història real d’una noia que és autista i explica la seva vida. Un estiu va anar a  la granja dels seus oncles on hi havia vaques i allà va veure que a les vaques  les posaven dins d’una màquina per calmar-les abans de vacunar-les. Un dia estava molt nerviosa, es va posar a la màquina i es va calmar, perquè ella necessitava abraçades però no suportava el contacte humà.  

Va anar a la universitat per estudiar un Màster en ciències i ciències animals i en les pràctiques, com que ella pensava en imatges, es va adonar que les vaques patien amb el sistema de desparasitació que es feia servir en les granges i escorxadors d’Estats Units. Va dissenyar un nou sistema en el que les vaques no sentien ni por, ni dolor.

Va arribar a ser professora de la universitat i va fer conferències per ajudar a famílies amb fills/es autistes. Aquesta història és real.

Ens va agradar molt perquè vam entendre que una persona amb dificultats pot arribar molt lluny.

Si entreu al youtube i escriviu Temple Grandin, podeu veure diversos vídeos amb fets reals d’aquest personatge tan interessant.

Publicitat sexista


Dijous de la tarda ens van posar dos vídeos amb diferents anuncis . Ens vam adonar que tots eren molt sexistes: les noies sempre estaven o a casa netejant, amb bikini boges darrere d’un noi, i els nois estaven posant-se desodorant . Després al final del segon video sortien anuncis on  no eren tan sexistes.

Després vam fer sis grups i a cada grup ens van  donar un objecte que normalment l’enuncia un noi o noia, depèn: productes de neteja, cremes i perfums, nines, eines, etc.  I  després havíem de pensar per grups un anunci que no fos sexista. Ens van sortir molt divertits, alguns estaven mes aclarits que altres però tots van sortir molts divertits. Vam gravar els anuncis amb la càmera de fotos i després els vam tornar a veure amb la pissarra. Ens vam divertir molt, però també vam reflexionar com es poden canviar algunes coses.

LOLA ANGLADA


En el taller de la Lola Anglada hem treballat la seva  biografia . Va ser la primera dona il·lustradora catalana, també va ser famosa com a  escriptora, ceramista i dibuixant. Va néixer a Barcelona el 1892 i va morir a Tiana l’any 1984.

Abans de començar el taller varem veure un vídeo amb alguns treballs que ella havia fet, com els dibuixos  de: “El més petit de tots”, “Alicia en el país de les meravelles”,  “Margarida”, “Senyor llangardaix”...

En el taller  varem treballar la  il·lustració d’una manera original i divertida, ens varem fixar en els seus dibuixos i els encapçalaments dels capítols d’un llibre , cadascú va dibuixar personatges inventats o semblants els de la Lola Anglada, amb aquests dibuixos varem fer un desplegable amb els encapçalaments a dalt del treball. Amb tots els treballs els vam penjar en un mural al passadís del cicle superior.


Molta gent va tenir molta imaginació , va ser un treball divertit de fer i el mural ha quedat molt bé.

Jocs per a tothom


Aquest taller l’hem fet amb el Juanjo Raga.

Vam baixar al gimnàs i ens vam seure en rotllana per que ens expliqués com es jugava a cada joc.

Vam començar escalfant amb un joc que es diu els paquets: consisteix en anar corrent donant voltes pel gimnàs mentre estirem , movem els braços , aixequem cames...

Després seiem un altre cop i ens explica un altre joc. El següent joc es deia cara o creu que consisteix en fer dos files agafar una parella i ficar-la davant teu, quan el professor diu creu correm capa la dreta i tenim que pillar al nostre company/a, i quan diu cara tenim que córrer cap a l’esquerra i que el nostre company/a ens pilli.

Quan acabem de jugar en aquest joc tornem a posar-nos en rotllana i ens explica el pròxim joc que es diu el passadís piloter. Uns es posaven en fila amb unes pilotes i els altres havien d’anar passant per davant del altre equip i l’altre equip el tenia que matar tocant-los amb la pilota.

El joc de les hores . consisteix en que tens una parella i li tens que dir la hora que et diu el professor però li tens que dir amb signes , jo i la meva parella vam fer als signes següents: Al cap eren les hores, a la cama dreta eren els minuts i la cama esquerra era els minuts de cinc en cinc per exemple si diu 2 hores i 10 minuts fem li toco el cap dos cops que es el de les hores i també li toco 2 cops la cama esquerre .


FIL A L’AGULLA


El taller de Fil a l’agulla el feia la Raquel. Consistia a fer una bosseta de feltre cosint la vora i guarnint-la amb botons i pedaços de roba. Era molt complicat perquè la majoria de nens i nenes de sisè i cinquè no sabíem cosir. El material era: fils de diferents colors, agulles, botons de diferents colors i mides i rectangles de feltre de color verd, vermell i taronja.
Primer ens van explicar que s’havia de doblegar el feltre per cosir els botons. Després, si volies, feies uns punts amb retolador que servien per guiar-te a l’hora de cosir i saber on havies de clavar l’agulla per fer la vora.
Es podia fer un moneder, un estoig, una funda d’ulleres, etc.
Finalment, amb pedaços de roba, es podia decorar fent la inicial del teu nom o altres coses, com una cara somrient.
Ens va agradar molt, perquè vam aprendre a cosir i vam sortir amb un regal.


Braille, l'escriptura dels cecs


Aquest taller l’hem fet amb el Joan, i anava sobre l’escriptura  dels cecs, Braille. El Braille es llegeix amb els dits.

El taller estava dividit amb quatre taules, cada taula hi havia el material necessari per fer  una activitat diferent. Abans de començar l’activitat ens van donar un paper per apuntar les respostes de cada activitat.

Taula 1: Hi havia  una caixa on dintre hi trobàvem diferents objectes , i també uns trossos de roba que ens servirien per intentar sentir-nos com uns  cecs i així ficar la ma a la caixa i així esbrinar quina cosa era. Després hem apuntat en el paper tot el que hem tret de la caixa.

Taula 2:  Vam aprendre a escriure amb Braille el nostre nom i el Joan ens havia donat  una plantilla de les que  utilitzen els cecs de veritat per escriure, tenia quadradets on havies de marcar els punts corresponents a cada lletra.

Taula 3: Hi havia uns contes infantils  per cecs ,  els dibuixos tenien diferents textures per acompanyar el text, i també uns trossos de roba amb els quals ens tapàvem els ulls i així sense mirar endevinar quina cosa era : mar ,lluna ,fulles i moltes textures més.

Taula 4:En la quarta activitat escrivíem amb Braille un lloc o una matèria de l’escola amb l’ajuda d’una  una cartolina on hi havien com unes fitxes de domino retallables i unes boles de plastilina. I amb tot això escriure el lloc o la matèria que vam escollir .Amb les boles de plastilina fèiem unes molt petites i les posàvem en la fitxa de domino com si fossin els punts característics de l’escriptura en braille.

Ha estat tot molt interessant i hem aprés cosses diferents. 

 

Civicleta en pijama

Divendres passat els alumnes de 5è vam anar fins al Castell de Montjuïc en pijama (sí, sí, en pijama, el Rei Carnestoltes així ens ho havia ...